• Georgy Palpurin

Долината на тракийските владетели Виртуална разходка

Updated: Apr 22, 2021

Долината на тракийските владетели е разположена в Казанлъшката котловина. В района има над 300 проучени надргобни тракийски могили и над 1200 за които тепърва предстои проучвателна дейност.


Стартираме с панорамен дрон изглед към Долината на тракийските владетели заснет малко преди залез слънце.Първата и най-популярна тракийска гробница за която Ви предлагаме виртуална разходка е оригиналната Казанлъшка гробница (посетители се допускат в гробница-копие на оригинала с цел нейното оптимално съхранение). Още за Казанлъшката гробница можете да намерите тук: https://iedu360.eu/bg/lessons/862Следващата ни виртуална спирка е в гробницата на Севт III наричана Голямата Косматка. Могилен комплекс Голямата Косматка освен, че е най-голям (височина 23м. и диаметър 130 м.) е и една от малкото неограбени от иманяри.

Насладете се на древното европейско наследство с тази виртуална разходка:Още информация за тракийската гробница на Севт III можете да видите тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0


В непосредствена близост северно от могилищен комплекс Голямата Косматка се намират три тракийски гробници, които ще можете да разгледате.


1. Гробницата Шуманец се определя като шедьовър на тракийската архитектура.

Предполага се, че е била изградена в края на 5 век пр.н.е. и е била използвана през 4 век пр.н.е.2. Тракийска култова постройка Хелвеция разкрита на 26 юли 1996 г. в Долината на тракийските владетели, по време на експедицията, ръководена от доц. Георги Китов.

Погребението се датира към края на V или самото начало на IV век пр. Хр.3. Могилата на Грифоните е открита 1996 г. от научен екип, ръководен от доц. Георги Китов в Долината на тракийските владетели.

Датирана е към късния V – началото на IV век пр. Хр.Култияте гобищен комплекс Оструша е разположен на площ от 100 кв. м и се състои от пет правоъгълни и едно кръгло помещения. Гробницата е изградена от 2 монолитни каменни блока с обща тежина 60 тона.


Комплексът е изграден в средата на IV век пр. Хр. и е функционирал като храм на тракийския бог на безсмъртието Сабазий до IV в. сл. Хр


Интересен факт е, че Могилата Оструша е била използвана за щаб на руските войски по време на Руско-турската освободителна война през 1877 – 78 г.


Вижте повече за комплекса тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B0


Виртуална разходка:


За още интересни виртуални разходки можете да се абонирате за страницата ни тук: https://www.facebook.com/vrpanoram33 views0 comments